Dæmp gener fra trafikken med et støjhegn i din have

Dæmp gener fra trafikken med et støjhegn i din have

December 20, 2017

Bor du på et udsat sted, hvor gener fra trafikstøj er hverdagskost? Forestil dig, at du kunne sidde på din terrasse, uden at blive generet af lyden fra forbikørende biler. Det er en reel mulighed, hvis du anskaffer dig et støjhegn og afskærmning. Hvis det er bygget korrekt, vel at mærke.

Hegnet skal være tæt

Først og fremmest er det bydende nødvendigt, at hegnet er tæt. Totalt tæt. Det skal gå helt ned til jorden, og der må ikke være sprækker eller åbninger i det, for så kan støjen slippe igennem.

Vil du være sikker på at få et støjhegn af høj kvalitet, så skal det som minimum veje 10 kg/m2. Et plankeværk af 25 mm brædder bygget efter én på to-princippet vejer omkring 17 kg/m2, så det kan sagtens bruges. Det kan også laves i fibercementplader, metal, krydsfiner, mursten og alt muligt andet, der fungerer rigtig godt.

Placeringen er essentiel

For at få den optimale virkning, er det vigtigt, at støjhegnet placeres det rigtige sted i forhold til støjkilden. Samtidig spiller både længden og højden en markant rolle. Her er tommelfingerreglen den, at kan du se bilerne, kan du også høre dem. Det betyder for eksempel, at hvis du kan se toppen af bilerne, der drøner forbi, så kan du også høre dem – og det samme gælder, hvis du kan se dem i starten og slutningen af hegnet.

Når støjskærmens placering skal vælges, så er princippet, at den skærmer mest effektivt, hvis den placeres tæt på støjen eller tæt på modtageren. Du kan altså vælge at sætte afskærmningen op som et hegn mod vejen eller alternativt hegne din terrasse ind. Vælger du sidstnævnte, skal du være opmærksom på at vælge et materiale, der absorberer lyden og ikke sender den videre ind på terrassen.

Gør-det selv eller få hjælp fra professionelle?

At bygge og opsætte et støjhegn kræver en del hårdt arbejdet – særligt hvis det er et stort område, der skal hegnes ind. Har du ikke mod på de mange og lange timer med værktøjet, så kan du med fordel benytte en professionel anlægsgartner, der har erfaring med lignende opgaver.

Buus Anlægsgartner A/S samarbejder blandt andet med AL-Akustik/Dansk Lyd Consult, der tilbyder de gennemtestede NoiStop Green og NoiStop Wood støjhegn fra RockDelta. Her får du et produkt, der reducerer støjen betydeligt, og med Buus A/S ved din side, er du sikret den rette placering, den rette højde og ikke mindst den rette længde.